7 tipp, amitől még magával ragadóbb lehet a könyöklője és a párkánya

Vannak otthonunknak olyan részei, amelyek egy apró változtatás által még meghittebbé, nyugodtabbá varázsolhatják a teret.
7 tipp, amitől még magával ragadóbb lehet a könyöklője és a párkánya

Az ablakpárkányok és könyöklők díszítése számos lehetőséget rejt magában. Mutatunk 7 ötletet, amitől életet költöztethet házába, lakásába.

Önnek is fontos a nyugalom, amikor hazaér? Hogy a hosszú nap után meghitt környezetben tudjon pihenni? Hogy egy apró, de látványos változtatással még vonzóbbá tegye otthonát?

Természetesen nem pont a tárgyak hozzák el a vágyott nyugalmat, de sokat tehet azért, hogy a mutatós részletekkel elérje a kívánt hatást.

Ezért főként a belső könyöklők díszítése hordoz magában tengernyi lehetőséget, aminek megvalósításához most hoztunk néhány azonnal használható ötletet Önnek.

De először jöjjön egy lényeges kérdés:


Mi a különbség a párkány és a könyöklő között?

A könyöklő minden esetben az ablak belső részén helyezkedik el, tehát a házban található. Az ablakpárkányok pedig a házon kívül „végzik a feladatukat”, azaz megakadályozzák, hogy az ablakon lecsapódó vagy az arról lefolyó nedvesség vízbeázást okozzon, mivel elvezetik a nedvességet. Segítségükkel megakadályozható a penészesedés.

Egyszerű, de nagyszerű díszítési ötletek

Összekötni a szemnek kellemest a hasznossal. Ez lehet a vezérelv a könyöklők, párkányok díszítésénél is, ugyanis a díszítés elsősorban a „jó ránézni” érzést közvetíti, de olykor praktikus szerepet is betölthet.

Nézzük csak meg, milyen pofonegyszerű díszítési, dekorálási lehetőségeink vannak!

  • Könyvek vonzásában

Már annyi könyve van, hogy nehezen talál nekik helyet? Vagy szívesen tenné otthonának „közszemléjére” kedvenc köteteit? Ha elég szélesek a könyöklői ahhoz, hogy akár több könyv is elférjen rajta, akkor egy minikönyvtárat is kialakíthat az ablak előtt.

Így jöhet létre egy szemrevaló könyvespolc, ami nemcsak esztétikus, de praktikus megoldás is lehet. Sőt, az ablak elé tolt paddal, kanapéval még egy modern olvasókuckó is létrehozható. Egy lágy, lassú zene, esetleg bor vagy tea, beszűrődő napfény vagy hangulatos lámpafény, és máris elmerülhet a történetben.

  • Minikert az ablakban

A könyöklőn, párkányon elhelyezett virágok, különleges növények igazán feldobhatják és szépíthetik otthonát. Többféle növény van, amely remekül mutathat akár egy virágedényben is. Ilyen lehet pl. a petúnia, amely remekül bírja a meleg hőmérsékletet és a magas páratartalmat.

A muskátli is jó választás lehet, a hideg időjárás során azonban célszerű beltéri helyre tenni, ugyanis nem fagyálló. Az árvácska télálló egynyári növényként is elhelyezhető virágtartókban és olyan helyeken is, ahol fagyos telek a jellemzőek.

Ideális választás lehet még a párkányra a bársonyvirág, a szegfű és a porcsin is.

  • Apró tárgyak, gyermekjátékok

Legyen szó családi házról vagy éppen egy kisebb lakásról, az apró tárgyak, szuvenírek, gyerekjátékok hamar „elszaporodhatnak”. Éppen ezért lehet opció a könyöklő is, amelyen ízlésesen elrendezhetünk különböző tárgyakat.

Vagy éppen a gyerek(ek) kedvenc játékait is tárolhatjuk az ablak előtt, amelyek így egyáltalán nem jelenthetnének problémát, hogy szem előtt vannak.

  • Emlékek őrzője

Egy- egy fotó, családi emlék tárolása az ablak előtt akkor is szóba jöhet, ha például nehezen talál helyet a falon a bekeretezett családi fényképek számára.

A könyöklőn pedig a családi emlékek természetes fénnyel, vagy akár gyertyával, stílusos lámpával megvilágítva még inkább otthonosabbá tehetik a teret.

  • Ünnepi dekoráció

Ünnepek, jeles évfordulók, születésnapok is szép alkalmat kínálnak arra, hogy az ablak előtti terület ragyoghasson. Így kerülhet a könyöklőre, párkányra akár mini karácsonyfa, húsvéti tojásokkal telerakott kosár vagy akár születésnapi dekoráció.

  • Kreatív konyha

A konyha barátságos hangulatának megteremtéséhez hozzájárulhat egy szemnek is tetszetős gyümölcstál a könyöklőn. Ráadásul így könnyen hozzáférhet a finomságokhoz, ha egy kis harapnivalóra vágyik, legyen szó almáról, narancsról vagy éppen banánról.

  • Iroda „meghosszabbítva”

Szeretné, hogy minden fontos irat kéznél legyen? Vagy csak a home office-ban töltött időt szeretné praktikusabbá, stílusosabbá tenni? A könyöklőn elhelyezett fontos iratok, szakkönyvek, jegyzetek hatékonyan segíthetik a munkáját.


Ötletek kavalkádja

Természetesen a fenti 7 tippen túl vannak olyan lehetőségek, amelyeket kihasználva még inkább „feldobhatja” az ablak környezetét.

Elhelyezhet a könyöklőn pl. kis lámpákat, értékes szuveníreket, sőt még házi kedvencének kalitkáját is. Pihenőhelyet is kialakíthat puha párnákkal vagy használhatja éjjeliszekrényként a könyöklőt, ha az ágyat a falhoz tolja.

Az ötleteknek csak a képzelete szabhat határt.

Milyen könyöklőt, párkányt érdemes választani?

Amikor azon morfondírozik, hogy milyen párkányt vásároljon, akkor nincs könnyű dolga. Hatalmas a választék. Mindenki azt sugallja, hogy az ő terméke a legjobb. Előnyök sokaságáról olvas. Nem könnyíti meg a döntést a tengernyi információ.

Mégis van egy pont, amikor már nem lehet üres marketingszövegeket alkalmazni. Amikor elégtelenek a kicsinosított mondatok. A mesterkélt szavak.

Ez pedig maga a gyakorlat. Azok a tapasztalatok, amelyeket maguk a termék használói jeleznek vissza és amelyek egyértelműen megmutatják, hogy mire képes az adott termék.

Ezt tudja a természetes kő

A római Colosseum (római travertin mészkő), Michelangelo Dávid-szobra (carrarai márvány), a szentpétervári Téli Palota (márvány, gránit). Ezek olyan „referenciák”, amelyek önmagukért beszélnek. És a mészkő, márvány és a gránit időtállósága mellett szólnak.

Nem véletlen, hogy ezeket a természetes anyagokat építészeti, művészeti célokra használták. Pontosan tudták, hogy megbízható és időtálló anyagok.

Ezért sem elégszenek már meg sokan az olcsó, de cserébe silány minőségű, „jó lesz az nekem úgy is” megoldásokkal. És ezért választják a kőpárkányt, ami az unalmas, egyhangú megjelenés helyett olyan külsővel bír, amire öröm ránézni.

Az időtálló és a szép megjelenés mellett rendkívül könnyű tisztítani. Nem kell tartani a foltosodástól és attól, hogy megváltoztatja színét, mintázatát az impregnálásnak köszönhetően. Ugyanakkor a természetes kő masszív szerkezete miatt megtartja a formáját, így jöhet akár eső, jég, fagy, erős napsugárzás, a kőpárkány ugyanúgy őrzi magabiztos alakját.

És akiknél a kőpárkány villámgyorsan, a megbeszélt határidőre elkészül:


A kőből készült párkányok és könyöklők megkerülhetetlen szereplője – A Párkányos

Felüdülés megtapasztalni, amikor valaki határidőre elkészül a munkájával. Ráadásul pont abban a minőségben, ahogy azt megígérte. Ráadásul olyan hangnem jellemzi már az első pillanatól kezdve, hogy az ügyfél saját bőrén érzi, tényleg jó helyen van.

Aki a Párkányos csapatát választja, megtapasztalhatja, hogy mennyire fontos számukra az emberi és a szakmai oldal, az ügyfél elégedettsége és a precíz munka.

Akár 6 órán belül is át lehet venni Sárokon a megrendelt kőpárkányokat, sőt az ország minden területére szállítanak, legyen szó lakossági ügyfélről vagy viszonteladóról.

A gránitból, márványból, mészkőből és technikai kőből készített párkányok és könyöklők pedig a 21. századi kihívásoknak megfelelő, korszerű gépekkel készülnek, több évtizedes szakértelemmel.

Amennyiben Ön is szeretne természetes kőből készült párkányt vagy könyöklőt, keresse bátran a Párkányos csapatát!

Kapcsolódó cikkek

Útmutató a lakberendezéshez poszterekkel

Útmutató a lakberendezéshez poszterekkel

A poszterek nagyszerű módja annak, hogy színt vigyenek egy szobába, de óvatosnak kell lennie a felakasztásukkal.

Díszítsd a karácsonyfát egyedi díszekkel

Díszítsd a karácsonyfát egyedi díszekkel

Arra adunk pár tippet, hogyan díszítsd a karácsonyfát egyedi díszekkel, hogyha különleges karácsonyi hangulatra vágysz az ünnepek során.

7 tipp, amitől még magával ragadóbb lehet a könyöklője és a párkánya

7 tipp, amitől még magával ragadóbb lehet a könyöklője és a párkánya

Vannak otthonunknak olyan részei, amelyek egy apró változtatás által még meghittebbé, nyugodtabbá varázsolhatják a teret.