Memóriahabos matrac

Életmentő tanácsok vásárláskor.
Memóriahabos matracok - mit kell tudni róluk?

Nyugodtan kijelenthetjük, a memóriahabos matracok térhódítása évtizedek óta töretlen.

Vajon mi okozza ezt a hihetetlen népszerűséget? Miért kedvelik annyian a memória matracokat nálunk és szerte a világon?

A válasz nagyon egyszerű: olyan kényelmesek és olyan finoman ölelnek körbe, amire csak nagyon kevés anyag képes a matraciparban. Mégis van árnyoldaluk, amiről kevesen beszélnek. De vajon miről van szó?

A memory matracok előnyei

A nyugodt és pihentető alvásnak elengedhetetlen feltétele egy olyan matrac, mely a gerinc természetes pozícióját maximálisan támogatja. Ez azt jelenti, hogy minden ponton egyenletes és állandó támaszt nyújt a testnek, és megakadályozza a fájdalmat és gerinc deformitást okozó nyomáspontok kialakulását.

A memory matrac pedig hallatlan precizitással teheti ezt meg számunkra.

Egy a NASA által a 70-es években kifejlesztett speciális habanyag továbbfejlesztett verziója volt az, amit memory habként illetve ismerhetett meg annak idején a világ. Ez a különleges anyag súlyra és nyomásra szépen lassan fellágyul és tökéletes idomul testünk formájához, gyengéden öleli körbe, a gerincoszlopot pedig mindeközben hatékonyan tehermentesíti.

Viszkoelasztikus (viszkorugalmas) tulajdonsága miatt a memória mellet a lusta hab elnevezéssel is szokták illetni, amikor ugyanis a terhelést levesszük róla, eredeti állapotába csak szép lassan áll vissza.

Szakemberek az egyik legjobb nyomásmentesítő anyagnak tartják, melynek segítségével csökkenthetjük vagy megelőzhetjük a hátfájdalmakat és a lumbágót.

A kényelem és egészséges gerinctartás mellett a memória matrac hagyja hogy olyan édesen aludjunk akár egy csecsemő, hiszen pontrugalmassága kiemelkedő (ebben egyértelműen a legjobb), így párunkkal nem zavarjuk egymást az éjszaka folyamán, az ágybetét ugyanis csak ott nyomódik be ahol a terhelés éri, felületén nincs mozgásátvitel. Tehát garantáltan nem fogjuk érezni párunk forgolódását...

Egy matracnak persze nemcsak kényelmesnek kell lennie, fontos hogy évekig képes legyen szebbé tenni álmainkat. Formatartás és terhelhetőség tekintetében sem marad el a memory hab más anyagoktól. Az átlagos habanyagoktól tömörebb, ezáltal pedig nehezebben veszti el lassú visszarugózó képességét.

Az elhallgatott hátrányok

Nem mehetünk el azonban szótlanul a hátrányok mellett sem. Amikor ráfekszünk egy memóriahab ágybetétre, az elsőre olyan érzés mintha csak egy mocsárban próbálnánk egyet szundítani (süppedősségének mértéke persze sok mindentől függ). Van, akinek ez mennyei érzés, van aki azonban ki sem állhatja.

A memory hab ugyanis egyszerűen elnyel és nehezebb átfordulni rajta. Emiatt is sokan idegenkednek tőle. Ráadásul idősebb vagy mozgáskorlátozott embereknél akár komolyabban is akadályozhatja a fekvőhelyen való mozgást, csecsemőknél pedig kimondottan veszélyes is lehet, hiszen a besüppedés miatt fulladást is okozhat.

A komolyabb probléma azonban inkább az, hogy ez a hőre lágyuló, tömör habanyag egyáltalán nem szellőzik. A memóriahabos matracok szellőzése sajnos katasztrofális.

A matracipar folyamatos innovációja következtében a hagyományos memory hab mellett megjelentek speciális memória anyagok, melyekkel ezt az előnytelen jellemzőt próbálták kiküszöbölni. Sokféle fejlesztés létezik, itt most kettőt említenénk meg.

Az egyik a memory gél, mely hűsebb érzetű ugyan, mint a normál memory anyag, azonban a szellőzése ennek is gyenge és idővel ugyanúgy felveszi a testhőnket - a gélek ráadásul sokkal tömörebbek, mint a habok.

Ezzel szemben a másik fejlesztés a valóban hatékonyan átszellőző memory hab anyagok, mint például a Cellpur, melynek kiemelkedő a légáteresztő és páraelvezető képessége van.

Amennyiben izzadósabbak vagyunk tehát, érdemes ezek közül a jól átszellőző memory habok közül választani.

Kemény memory matrac? Mire jó?

A fentiekből világosan kiderül, a memory hab lényege pont a puhasága, a semmihez sem fogható komfort, amit nyújt.

Ennek fényében érdekes, hogy sok üzletben találkozhatunk keményebb memory matraccal is. Ezeknél a matracoknál a keményebb tartómagra egy szintén kemény memory réteg került. Tehát pont a kemény felület lágyítása, puhítása nem jött össze…

Könnyen belátható, hogy a kemény memória habnak sok értelme nincs.

Legfontosabb mérőszámok – Mire kell figyelnünk memória matrac vásárláskor?

Foglaljuk össze mire kell figyelni, ha valóban kényelmes és tartós memory matracok szeretnénk kipihennie mindennapi fáradalmainkat.

1. Az alátámasztó réteg tulajdonságai

Memória matrac választással kapcsolatos cikkekben általában a memory komfortréteggel kapcsolatos jellemzőket vesézik ki. Ezt azonban sokszor nem lehet a memória hab alatt elhelyezkedő alátámasztó réteg tulajdonságai nélkül értelmezni.

A lágy memory hab ugyanis csak kényelmi funkciót lát el a memória matrac belsejében, a test alátámasztására önmagában nem képes. A tartómag szerepét jóformán bármilyen matracipari alapanyaggal be lehet tölteni, lehet az hideghab, rugózat vagy akár kókusz is.

Az alátámasztó réteg keménysége (kialakítása/zónázottsága) határozza meg azt például, milyen vastag legyen a memory hab a matrac tetején (persze a használó személyes preferenciái testsúlyának és alvópózának függvényében).

2. Memory hab vastagsága

Egy kimondottan kemény habon vagy rugózaton például egy 4 és 7 centis vastagság közötti memory hab lehet praktikus. Ugyanis ez már ideálisabb formakövetést nyújt oldalt fekvés esetén. A vékonyabb nagy valószínűséggel kevés még, nem követi megfelelően a test kontúrját, a vastagabb viszont túlzottan süppedős memory matracot eredményezne. Persze ez mind egyéni preferencia kérdése.

Amikor a matrac aljában lévő alátámasztásért felelős hab vagy táskarugózat lágyabb, vagy esetleg zónás kialakítású (ez talán a legjobb megoldás, mert itt az ágybetét még jobban alkalmazkodik testünk formájához) akkor viszont egy vékonyabb memória réteg is megfelelő lehet.

3. Memória hab sűrűsége

Ritkább esetben a habsűrűség is befolyásolhatja az ideális vastagságot, egy kiemelkedő sűrűségű (90-95 kg/m3) memória habból például 7-10 centi sem teszi túlzottan süppedőssé a matracot.

A sűrűség a hab kényelmességét, tartósságát és értékét is befolyásolja. Magyarországon a legtöbb forgalmazó 50 kg/m3-es sűrűséget alkalmaz memory matracainál.

Azt mondhatjuk, ez alá semmiképpen sem érdemes menni. Az 50-es sűrűségű memória matracok már nagyon kényelmesek és formatartásuk is megfelelő.

Az alacsonyabb, 30-as, 40-es sűrűségű memória haboknál rövidebb használati idővel kell számolnunk (gyorsabban veszti el memory „érzetét” a matrac), kényelemben is elmaradhatnak, ráadásul sok esetben nem is kedvezőbb az áruk az 50-es haboknál.

Az persze nem probléma, ha tömörebb a memory hab, a 80-95 kg/m3-es sűrűség már rendkívül kiemelkedőnek számít – ez sajnos az árukon is meglátszik.

Az átlag feletti memória sűrűség általában nagyobb kényelmet és némileg hosszabb élettartamot is jelenthet (azért nem lesz dupla annyi ideig kényelmes, mint egy normál sűrűségű hab). Azonban azzal számolnunk kell, hogy a memory hab hátrányai is hatványozottabban jelennek meg ezeknél, tehát jobban melegszenek például – vagy éppen még süppedősebb, mocsarasabb érzést nyújtanak.

A memóriahabos matrac élettartama

Korábban említettük, hogy a memory matracokat hosszú élettartam jellemzi. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a memória ágybetétek nem jobbak, de nem is rosszabbak más matracoknál tartósság tekintetében.

De mégis, számszerűsítve, mennyi ideig lehet/érdemes memóriahabos matracunkat használni?

Használni egy memory matracot akár 8-10 évig is lehet, az már más lapra tartozik, hogy egy 8 éves matrac már közel sem ad olyan kényelmet mint eleinte. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy öregebb ágybetét már automatikusan hát vagy derékfájdalmat okozna.

Szakmabeliek egyöntetű véleménye, hogy a memory matracok hasznos élettartama 6-8 év, ezután már érdemes lecserélni ezeket – nemcsak a kényelmi, hanem a higiéniai szempontok miatt is.

Memory matrac – néhány gyakorlatias tipp vásárláskor

Mint minden mást, memory matracot is érdemes szaküzletben vásárolni. Ráadásul kizárólag személyes kipróbálás után szerencsés vásárolni, kiszemeltünket a megszokott alvópózban az otthonihoz hasonló párnával próbáljuk ki, legalább 15-20 percig.

Továbbá érdemes olyan helyet keresni, ahol van lehetőség úgynevezett otthoni próbára is – ezeket leginkább pénzvisszafizetési garancia keretében kínálják a cégek. Sajnos még a legprecízebb próba után is kiderülhet ugyanis, hogy a kiválasztott fekhely túl meleg, vagy éppen kényelmetlen. Ilyen esetben életmentő lehet, ha van esélyünk visszavinni a már használt matracot is.

Ha bővebben érdekel a téma, további tippeket ide kattintva, a Matracman Alvásblogon találhatsz: matracman.hu/memory-matrac

Kapcsolódó cikkek

Étterem design: 51fifteen

Étterem design: 51fifteen

A márvány, a fehér, a fekete, a szürke és az arany modern darabok használatával szemet gyönyörködtető kombinációt alkotnak.

Tetőtéri hálószoba megoldások - Lakberendezési ötletek hálószobákba

Tetőtéri hálószoba megoldások

A tetőtéri hálószoba berendezése nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen.

Möbel Mahler - Neu-Ulm, Németország - Európa legnagyobb bútoráruháza

Európa legnagyobb bútoráruháza

74 000 m2 eladóterület. Nagy kaland, élmény bevásárlás Budapesttől 840 km-re.