Ülőgarnitúrát vennél?

Mutatjuk, mire kell figyelni!
Ülőgarnitúrát vennél?

Mutatjuk, mire kell figyelni!

Az ülőgarnitúrák nem egyszerű bútorok, hiszen központi szerepet kapnak a legtöbb otthonban: itt pihen le egy fáradt nap után az ember, fogadhatja rajta a vendégeket, de az esti tévézéshez az egész családnak is helyet biztosíthat. Összefoglaltuk, a megfelelő választáshoz milyen szempontokat kell figyelembe venni a stílus és a színvilág mellett.

1. Kényelem

Az ülőgarnitúrák esetében a legfontosabb tulajdonság a kényelem. Ülni, feküdni fog rajta az ember, ha pedig eközben nem érzi komfortosan, otthonosan magát, lehet bármilyen gyönyörű a dizájn, az összkép lehangolóvá válik. Az az ülőgarnitúra, amelyre nem szívesen ül le valaki, csak felesleges bútordarab, porfogó a szobában. Ha élőben vásárolsz, érdemes többször is kipróbálni a kinézett modellt, de online shoppingolás esetén sincs gond: a jegyzettebb webáruházak visszavásárlási garanciával árulják termékeiket. A lényeg, hogy a kényelemből nem szabad engedni!

2. Tisztíthatóság

Mielőtt megveszel egy ülőgarnitúrát, mindenképpen nézd meg, milyen anyagból készült, és az az anyag hogyan tisztítható. Erre az információra minden vásárlónak szüksége lesz. Az egyéni szempontok persze eltérhetnek. Ha egyedül élsz, vagy éppen a pároddal, de nincs se gyermeketek, se háziállatotok, a kényesebb anyagok, a világosabb színek is megőrizhetőek hosszú távon. Ha azonban egy gyermek és mondjuk egy kiskutya is szaladgál a házban, lakásban, mindenképp jól tisztítható, strapabíró anyagot kell választani, különben lehet majd a kárpitozást évente cserélgetni.

3. Funkcionalitás

Mielőtt végleg döntesz, meg kell határoznod, hová kerül majd az ülőgarnitúra. A szobában meglévő hely erősen befolyásolhatja a választást, hiszen a méretek nagymértékben eltérhetnek. A funkcionalitás azért is fontos, hogy a bútor be tudjon illeszkedni az ember életterébe. Ha kevés a hely, érdemesebb ágyazható modellt választani, ezzel a vendégágy is megoldottá válhat. Az ágyneműtartó pedig rengeteg tárgyat „elnyel” majd, így helyet spórol a többi helyiségnek. Ha több darabból áll, szétszedhető az ülőgarnitúra, akkor minden verziót érdemes végiggondolni a végleges elhelyezés előtt. Ez a szétszedhetőség egyébként akkor is hatalmas előny, ha áthelyeznéd a bútort egy másik szobába, vagy éppen költözésnél vinnéd magaddal az új otthonodba.

4. Tartósság

Ez részben a tisztíthatósághoz kötődik. Egy ülőgarnitúra éveken át a szoba dísze lehet, de nem mindegy, hogy az a szoba egy családi nappali, vagy éppen egy forgalmas iroda recepciója. Előbbi esetben kevesebbet használod majd, amíg például dolgozol, senki nem ül majd rajta, utóbbi verziónál azonban folyamatos „kiképzésben” lesz része a felületnek, hiszen az emberek sorban adják majd át a helyüket az utánuk következőnek. Emiatt a tartósságot is figyelembe kell venni a választásnál. Egy iroda esetében ráadásul nem a sajátjaként kezeli a bútort az, aki használja, „csak” egy ülőalkalmatosságot lát benne mindenki, így nem is vigyáz rá annyira, mint a sajátjára. Ezért kell ezekre az esetekre a lehető legerősebb huzattal ellátott modellek között válogatni. Hosszabb távon mindig ez a jó döntés.

Kapcsolódó cikkek

Möbel Mahler - Neu-Ulm, Németország - Európa legnagyobb bútoráruháza

Európa legnagyobb bútoráruháza

74 000 m2 eladóterület. Nagy kaland, élmény bevásárlás Budapesttől 840 km-re.

Lakberendezés a fekete, fehér és sárga színek kombinációjával

Lakberendezés a fekete, fehér és sárga színek kombinációjával

A tavaszi megújulás színe a sárga, amit kombinálhatsz feketével és fehérrel.

Skandináv stílusban - Északi stílusú lakberendezés - Kis garzonlakás berendezése

Garzonlakás berendezése skandináv stílusban

Ha kedveled az északiak letisztult stílust a lakberendezésben, akkor ez a skandináv stílusban berendezett garzonlakás neked is tetszeni fog.