Laminált padlót vagy parkettát válasszak? Ezeket érdemes tudni!

A melegpadló-burkolatok között elsősorban a laminált padlót és a különböző parkettákat ismerjük, rendszerint ezeket választjuk, ha lakásfelújítást tervezünk.
Laminált padlót vagy parkettát válasszak? Ezeket érdemes tudni!

A melegpadló-burkolatok között elsősorban a laminált padlót és a különböző parkettákat ismerjük, rendszerint ezeket választjuk, ha lakásfelújítást tervezünk. Mit kell tudni róluk, mikor melyiket érdemes választani? Ezeknek a kérdéseknek járunk utána…

A parketta tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, amely a valódi fából készült melegburkolatokat foglalja magába; ide soroljuk a szalagparkettát, a csaphornyos parkettát, a lamellaparkettát és az intarziaparkettát is. A sort folytathatnánk, és biztosak lehetünk benne, hogy néhány év múlva majd újabb típusok jelennek meg és válnak népszerűvé. Ezzel szemben a laminált padló alapanyaga csupán részben fa; műgyanta réteg, faaprítékból készült réteg és kopóréteg képezi, különböző összetételben és vastagságban…

Igen ám, de ezzel nem kerültünk közelebb a válaszhoz, parkettát vagy laminált padlót válasszunk. A laminált padlót szinte biztosan lényegesen olcsóbban vásárolhatjuk meg, ráadásul a lefektetése is egyszerűbb. Nem igényel különösebb ápolást, tulajdonképpen csak a tisztításáról kell gondoskodnunk. A laminált padló átlagos terhelés mellett hozzávetőlegesen 20 évig szolgál bennünket, ezt követően cserélni szükséges. Csiszolni és lakkozni nem lehet, az egyetlen megoldás az elhasználódott padlólapok cseréje. A piacon különböző keménységű lapokat találunk, érdemes lehet előnyben részesíteni a keményebbeket.

Ezzel szemben az eredeti fából készült parketták rendszeres ápolást igényelnek. Tévhit azonban, hogy mindenképpen vegyszeres lakkozásra van szükség. Használhatunk e célra megfelelő, natúr olajokat is; gyönyörű, természetes színeket érhetünk el ilyen módon, miközben gondoskodunk a parkettánk állapotmegóvásáról.

Mondani sem kell, a tisztítás során is a laminált padlóval van egyszerűbb dolgunk. A koptató rétegnek köszönhetően használhatunk seprűt, enyhén nedves felmosót, sörtés porszívófejet vagy akár egy benedvesített rongyot. A faparkettára azonban sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk. Nedvesség hatására megdagadhat, különösen abban az esetben, ha nem védi megfelelő lakkréteg.

A parketta esetében a lakás páratartalma is jelentőséggel bír. Való igaz, hogy az áztatás tönkreteheti, a téli fűtési szezonban azonban annyira kiszáradhat, hogy a parkettalapok között rések keletkeznek. Emiatt telente párásítás ajánlott, ami egyébként is javítja a hőérzetünket, illetve védelmet jelent a túlzottan száraz levegő hatására kialakuló megbetegedésekkel szemben.

Érdemes tehát beszereznünk egy párásítót vagy egyszerűen csak kiteríteni egy nedves törölközőt.

Ha a parketta mellett döntünk, a tűsarkú cipőt az előszobában kell hagynunk, különösen abban az esetben, ha puhább fából készült parkettát választunk. A székek lábaira védőréteget kell ragasztanunk, a görgős bútorok, forgószékek, irodai székek alá pedig vásároljunk e célra gyártott alátétet! Évente kétszer gondoskodjunk a parketta ápolásáról, lehetőleg mellőzve az ammóniatartalmú készítményeket.

A leggondosabb ápolás ellenére is megkophat a parkettánk. A kisebb javításokat mi magunk is elvégezhetjük, nagyobb felújításokhoz azonban érdemes szakembert hívnunk. Öt-tíz évente ajánlott elvégeztetni az újracsiszolást és a lakkozást, így akár 100 évig is szolgál minket az eredeti fából készült faparketta!

Kapcsolódó cikkek

Sötétítők könnyű felszerelése

Így szereld fel könnyen a sötétítőket

A sötétítők felszereléséhez néha jól jön egy kis segítség. Mi most ebben adunk tanácsot a cikkünkben.

Modern fűtési tippek modern otthonokhoz

Modern fűtési tippek modern otthonokhoz

A modernitás egyik kulcsgondolata a jobbá varázslás. Vagyis mindig valami jobb beépíttetése, alkalmazása, a minél több előny megtapasztalásához.

Ház vagonokból

Ház vagonokból

Marl-ban található, Kölntől 1 órára van.