Laminált padlót vagy parkettát válasszak? Ezeket érdemes tudni!

A melegpadló-burkolatok között elsősorban a laminált padlót és a különböző parkettákat ismerjük, rendszerint ezeket választjuk, ha lakásfelújítást tervezünk.
Laminált padlót vagy parkettát válasszak? Ezeket érdemes tudni!

A melegpadló-burkolatok között elsősorban a laminált padlót és a különböző parkettákat ismerjük, rendszerint ezeket választjuk, ha lakásfelújítást tervezünk. Mit kell tudni róluk, mikor melyiket érdemes választani? Ezeknek a kérdéseknek járunk utána…

A parketta tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, amely a valódi fából készült melegburkolatokat foglalja magába; ide soroljuk a szalagparkettát, a csaphornyos parkettát, a lamellaparkettát és az intarziaparkettát is. A sort folytathatnánk, és biztosak lehetünk benne, hogy néhány év múlva majd újabb típusok jelennek meg és válnak népszerűvé. Ezzel szemben a laminált padló alapanyaga csupán részben fa; műgyanta réteg, faaprítékból készült réteg és kopóréteg képezi, különböző összetételben és vastagságban…

Igen ám, de ezzel nem kerültünk közelebb a válaszhoz, parkettát vagy laminált padlót válasszunk. A laminált padlót szinte biztosan lényegesen olcsóbban vásárolhatjuk meg, ráadásul a lefektetése is egyszerűbb. Nem igényel különösebb ápolást, tulajdonképpen csak a tisztításáról kell gondoskodnunk. A laminált padló átlagos terhelés mellett hozzávetőlegesen 20 évig szolgál bennünket, ezt követően cserélni szükséges. Csiszolni és lakkozni nem lehet, az egyetlen megoldás az elhasználódott padlólapok cseréje. A piacon különböző keménységű lapokat találunk, érdemes lehet előnyben részesíteni a keményebbeket.

Ezzel szemben az eredeti fából készült parketták rendszeres ápolást igényelnek. Tévhit azonban, hogy mindenképpen vegyszeres lakkozásra van szükség. Használhatunk e célra megfelelő, natúr olajokat is; gyönyörű, természetes színeket érhetünk el ilyen módon, miközben gondoskodunk a parkettánk állapotmegóvásáról.

Mondani sem kell, a tisztítás során is a laminált padlóval van egyszerűbb dolgunk. A koptató rétegnek köszönhetően használhatunk seprűt, enyhén nedves felmosót, sörtés porszívófejet vagy akár egy benedvesített rongyot. A faparkettára azonban sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk. Nedvesség hatására megdagadhat, különösen abban az esetben, ha nem védi megfelelő lakkréteg.

A parketta esetében a lakás páratartalma is jelentőséggel bír. Való igaz, hogy az áztatás tönkreteheti, a téli fűtési szezonban azonban annyira kiszáradhat, hogy a parkettalapok között rések keletkeznek. Emiatt telente párásítás ajánlott, ami egyébként is javítja a hőérzetünket, illetve védelmet jelent a túlzottan száraz levegő hatására kialakuló megbetegedésekkel szemben.

Érdemes tehát beszereznünk egy párásítót vagy egyszerűen csak kiteríteni egy nedves törölközőt.

Ha a parketta mellett döntünk, a tűsarkú cipőt az előszobában kell hagynunk, különösen abban az esetben, ha puhább fából készült parkettát választunk. A székek lábaira védőréteget kell ragasztanunk, a görgős bútorok, forgószékek, irodai székek alá pedig vásároljunk e célra gyártott alátétet! Évente kétszer gondoskodjunk a parketta ápolásáról, lehetőleg mellőzve az ammóniatartalmú készítményeket.

A leggondosabb ápolás ellenére is megkophat a parkettánk. A kisebb javításokat mi magunk is elvégezhetjük, nagyobb felújításokhoz azonban érdemes szakembert hívnunk. Öt-tíz évente ajánlott elvégeztetni az újracsiszolást és a lakkozást, így akár 100 évig is szolgál minket az eredeti fából készült faparketta!

Kapcsolódó cikkek

Ház vagonokból

Ház vagonokból

Marl-ban található, Kölntől 1 órára van.

Hol és milyen ingatlant érdemes vásárolni?

Hol és milyen ingatlant érdemes vásárolni?

Az alábbi cikkben azzal foglalkozunk részletesebben, hogy hol és milyen ingatlant érdemes vásárolni és milyen szempontok szerint érdemes vásárlásra készülni.

Lakásfelújítás játékos modernizmussal és egy csepp történelemmel

Lakásfelújítás játékos modernizmussal és egy csepp történelemmel

Egy építész páros lakásfelújításáról olvashatsz a cikkben.