A belső tér, a falak és a mennyezet festésének gyakorisága

A belső tér falainak festése nem kívánja meg az évenkénti frissítést, viszont néha vágyunk valami újdonságra vagy egész egyszerűen szükség van egy alapos tisztasági festésre. Ilyenkor nyilván a saját döntésünk alapján gyakrabban is újrafesthetjük a falakat. Mind mondanak a szakértők? Milyen gyakorisággal fessük ki a hálószobát, a nappalit vagy éppen a fürdőszobát?
A belső tér, a falak és a mennyezet festésének gyakorisága

A ház belső tereinek festése

Az, hogy pontosan milyen gyakorisággal is festjük ki a lakásuk egyes helyiségeit nem csak az adott tértől függ, hanem a család méretétől és típusától is. Kisgyerekes családokban akár évente is szükség lehet egy-egy tisztasági festésre, míg egy olyan lakásban, ahol csak felnőttek élnek, sokkal több idő is eltelhet, míg a falak igénylik az újrafestést.

Alapvetően két kategóriába sorolhatjuk a lakás tereit. Az egyik kategóriába kerülnek azok a szobák, ahol nem sok időt töltünk, és nem végzünk olyan tevékenységeket, amelyek a fal piszkolódásával járnak. A másik csoportba tartoznak azok a helyiségek, ahol nem csak sokat időzik a család, de ott aktív tevékenységeket is folytatunk, amely munkálatok alaposan megviselik a falakat és a mennyezetet.

A nappaliban és a hálószobában elegendő lehet 5-7 évenként egy alapos festés, hiszen ezekben a helyiségben pihenni és aludni járunk. Ellenben a konyhában sütünk és főzünk, a mosókonyhában és a fürdőszobában pedig sok pára képződik, ami miatt ezeknek a helyiségeknek friss falfestékre lehet szüksége. Ezek a helyiségek akár 2-3 évente is igényelhetik az újrafestést, csakúgy, mint a folyosó és az étkező falai. A beltéri falfestékeknek még így is jóval kisebb környezeti terhelést kell, hogy elviseljenek, mint a kültéri festékeknek. A FIT festék tartósságát, ellenálló képességét a benne lévő kötőanyag mennyisége és minősége határozza meg.

A mennyezeti festékek ellenálló képessége magas, így a szakemberek csak minden második alkalommal javasolják annak újrafestését. Persze csak akkor, ha az adott helyiségben nem extra magas a páratartalom, vagy a lakók nem dohányoznak az adott helyiségben.

A kültéri festékek ugyanis úgy készülnek, hogy ellenálljanak a külső környezeti hatásoknak, azonban éppen ezek a külső elemek – eső, napsugárzás, hó – miatt érdemes 8-10 évente megújítani a külső elemek színének frissítését. Ez a szabály csak akkor változik, ha sürgős javítanivaló akad a ház körül.

Kapcsolódó cikkek

Tágas olaszországi rezidencia felújítása - Indusztriális loft stílusú lakás - Lakásfelújítás

Tágas olaszországi rezidencia felújítása

Ha szívesen kombinálsz fehér-fekete-barna színeket, ez a cikk neked íródott.

Laminált padlót vagy parkettát válasszak? Ezeket érdemes tudni!

Laminált padlót vagy parkettát válasszak? Ezeket érdemes tudni!

Mit kell tudni a laminált padlóról és parkettáról , mikor melyiket érdemes választani?

Ház vagonokból

Ház vagonokból

Marl-ban található, Kölntől 1 órára van.