Így növelheti otthonunk atmoszféráját egy minőségi zsaluzia

A modern árnyékolástechnika világában a zsaluziák kiemelkedő szerepet töltenek be.
Így növelheti otthonunk atmoszféráját egy minőségi zsaluzia

A modern árnyékolástechnika világában a zsaluziák kiemelkedő szerepet töltenek be, hiszen páratlan teljesítményük mellett a forgatható lamellák által minden kültéri megoldásnál aprólékosabban képesek megszűrni az otthonunkba beáramló fényt, miközben a hőszigetelés, a biztonság, az automatizálás, sőt a megjelenés tekintetében sem okoznak csalódást. Bár gyakran még a gyártók sem hangsúlyozzák – hiszen tény és való, hogy egy árnyékolónak nem ez az elsődleges feladata –, de a minőségi zsaluziák rengeteget segíthetnek abban is, hogy magasabb szintre növeljék otthonunk atmoszféráját. Miként? Erre kerestük a válaszokat az alábbiakban!

A zsaluzia színe meghatározza a belső hangulatot

Mint minden árnyékolót, úgy természetesen a zsaluziát is főként a teljesítménye és a technikai megoldásai kapcsán különböztetik meg egymástól, de ha szóba kerül a megjelenés, rendszerint csak a külső esztétikát említik. Ez valóban rendkívül lényeges momentum, hiszen a mozgatható, ám rendkívül masszív alumínium lamellákra épülő zsaluzia bár kívülről valóban hozzájárul otthonunk megjelenéséhez, ezáltal beépülhet a homlokzatba, illeszkedhet az árnyalatához, de hatékonyan kontrasztba is állítható vele, azonban a belső helyiségekre ugyanolyan pozitív hatást gyakorol.

Emiatt lényeges körültekintően megválasztani leendő zsaluziáink színét. Nem kizárt például, hogy modern megjelenésű otthonunkon kívülről a fekete vagy valamilyen más sötét szín mutatna jól, azonban a belső helyiségek megkövetelnének valamilyen világosabb megoldást. Merthogy árnyékolóink nemcsak kívülről, hanem belülről is látszódnak, hovatovább hozzájárulnak az egyes helyiségek atmoszférájához. Ezáltal a melegebb árnyalatokkal sokkal barátságosabb hatást válthatunk ki, míg a világosabb megoldásokkal jelentősen növelhetjük a lakás bizonyos pontjain a fényhatást.

Ha modern otthont szeretnénk

A lakberendezés szempontjából a modern megoldások az utóbbi években igencsak népszerűvé váltak, és ezt a hatást számtalan formában tudjuk erősíteni a belső helyiségekben. Az alapvető berendezési tárgyak, ezáltal bútorok vagy díszek mellett például a különféle automatizált vagy motorizált rendszerek is hozzájárulhatnak ennek az összhatásnak a kialakításához. Ebből a szempontból tehát egy zsaluzia is rengeteget segíthet a belső terek modernizálásának növelésében, hála a motorizált, illetve a kapcsolódó automatizált megoldásoknak.

A modern zsaluziákat ugyanis lehetőségünk nyílik elektromotorral felszerelni, ami egyrészt rögtön kényelmessé teszi a működtetést – lévén távirányítóval tudjuk mozgatni az árnyékolót –, de kapcsolódó szenzorokkal az automatikus működés is megvalósítható. A fény- és szélérzékelők alkalmazásával így a mozgatható lamellák folyamatosan a körülményekhez igazodnak majd, ezáltal összezárnak, ha extra védelemre van szüksége a nyílászáróknak, és kinyitnak, ha a beállításoknak megfelelően be kell engedni a napsugarakat a lakásba. Ezzel az önműködő jelleggel a belső helyiségek olyan modern hatást keltenek majd, amit kis túlzással még a futurisztikus berendezési tárgyakkal is csak nehezen tudnánk elérni.

A komfortszint növelése

Otthonunk hangulatát bár tonnányi használati- és berendezési tárggyal tudjuk szabályozni, azonban az ideális atmoszféra eléréséhez rendkívül lényeges lesz a megfelelő komfortszint biztosítása. Hogy kinek és mi jelenti a komfortot, az teljes egészében szubjektív megítélés kérdése, azonban abban a legtöbben egyetértenek, hogy a hatékony és jó megjelenésű árnyékolók ezen a téren az alapokat képviselik. Ennek az oka a fentiekben említett színezhetőségből fakadó belső hangulatteremtés mellett az, hogy az árnyékolóval maximalizálható a magánélet védelme, hovatovább jelentősen szabályozható a belső hőmérséklet is, ami a komfortos lakókörnyezet egyik alapja.

Mitől függ a zsaluzia ára?

Bár a zsaluzia a mai piac egyik legjobb ár-érték aránnyal büszkélkedő árnyékolója, árcéduláját azonban számtalan dolog befolyásolja. Hogy mégis milyen tényezőkkel számolhatunk ebben a témában, Csancsa Jánost, a Zsaluziavilág tulajdonosát kérdeztük meg az objektív tájékoztatás érdekében: „A zsaluzia árát tulajdonképpen rengeteg tényező meghatározza, így például az árnyékoló szerkezete, hogy külső- vagy vakolható tokos megoldást választunk-e hozzá, de a működtetés is növelheti a végösszeget, hiszen a kézi kezelés értelemszerűen egy olcsóbb, de kényelmetlenebb megoldás a motorizált, távirányítóval működtethető modellekkel szemben. A zsaluziák végleges megjelenése nálunk 22 alapszínből választható ki, de amennyiben ezektől eltérő árnyalatot szeretne valaki, az is megvalósítható a megfelelő felár ellenében. Ezeken felül maga a helyszín is dobhat az áron, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy egy földszinti lakásra, vagy a sokadik emeletre kell éppen szerelni.”

Kapcsolódó cikkek

Hol és milyen ingatlant érdemes vásárolni?

Hol és milyen ingatlant érdemes vásárolni?

Az alábbi cikkben azzal foglalkozunk részletesebben, hogy hol és milyen ingatlant érdemes vásárolni és milyen szempontok szerint érdemes vásárlásra készülni.

Tetőablak - egy egyszerűen speciális megoldás

Tetőablak - egy egyszerűen speciális megoldás

A házakban, lakásokban, energetikai, egészségügyi és kényelmi szempontból is fontos lehet a megfelelő mennyiségű és minőségű nyílászáró megléte.