Ezért egyre népszerűbb manapság a zsaluzia

Amennyiben egy megbízható, esztétikus és tartós kültéri árnyékolót keresnénk, ami nemcsak nyáron, hanem télen is kiváló szolgálatot tesz otthonunk szigetelésében, akkor a nyílászáróra szerelhető megoldások között mindössze két alternatívát találunk.
A zsaluzia előnyei a redőnyhöz képest

Amennyiben egy megbízható, esztétikus és tartós kültéri árnyékolót keresnénk, ami nemcsak nyáron, hanem télen is kiváló szolgálatot tesz otthonunk szigetelésében, akkor a nyílászáróra szerelhető megoldások között mindössze két alternatívát találunk. Az egyik a redőny, mely a maga módján a legnépszerűbbnek tekinthető, hiszen mindenki ismeri, mindenki tudja, hogy mit várhat tőle, azonban egyre többen választják helyette már Magyarországon is a zsaluziát. Ez nem meglepő, hiszen egy lényegesen stílusosabb, jobb árnyékolási lehetőségekkel kecsegtető, mindemellett pedig ugyanolyan hatásfokkal bíró megoldásról van szó.

A zsaluzia legnagyobb előnye a redőnyhöz képest

Miután a zsaluziák gyakorlatilag a beltéri reluxák működési elvét ültették át kültéri használatra is alkalmas megoldássá, ezért ennek a hazánkban még hellyel-közzel újdonságnak nevezhető terméknek a legnagyobb előnyét az adja a redőnnyel szemben, hogy sokkal változatosabb árnyékolási lehetőségekkel kecsegtet. Ennek az oka a forgatható lamellákban keresendő, melyek páratlan alapossággal képesek szabályozni a beeső fény és napsugárzás mértékét úgy, hogy közben sem a betekintés elleni védelem nem szenved csorbát, sem a kifejezetten modern megjelenés.

Ezt leszámítva a zsaluzia tulajdonságai meglepően hasonlítanak a redőny által garantált lehetőségekhez, de mindenből többet kínál. Példának okáért a tokszerkezet terén a zsaluziából speciálisan homlokzatra szerelt megoldások is léteznek, miközben a lamellákból szintén elérhető többféle formavilág, melyek nemcsak a megjelenés, hanem a tulajdonságok tekintetében egyaránt hozzáadnak valami pluszt az árnyékolóhoz.

A zsaluzia tokszerkezeteiről

Alapvetően három eltérő tokszerkezetet különböztethetünk meg a zsaluziák kapcsán. A leginkább esztétikus, mindemellett pedig a lakás hőszigetelésére is előnyös hatást gyakorló alternatíva a vakolható tokos megoldás. A beszédes nevű kialakítás lényege, hogy az árnyékoló minden eleme, így a felső takarólemez, a szekrény, de még a lefutók is a homlokzat mögé kerülnek, vagyis semmi sem látható belőlük. A látványos megjelenés bár abszolút előny ezen a téren, ugyanakkor hátránya is van: szerelése kizárólag építkezéskor vagy utólagos hőszigeteléskor történhet.

Amennyiben egyik lehetőség sem adott, de mindenképpen zsaluziát szeretnénk otthonunkra, a külső tokos megoldás lehet ideális alternatíva. Mint a neve is mutatja, ezt a típust a nyílászáró tokszerkezetéhez erősítik hozzá, vagyis nem kerül a homlokzat mögé, így szabadon látható marad az egyébként színezéssel teljesen ízlésesre szabható tokszerkezet minden eleme. Ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye, hogy ha ideális a nyílászáró és a falszerkezet kapcsolódó kialakítása, akkor az esetek többségében garantáltan felszerelhető, hovatovább az ár tekintetében is olcsóbb valamivel a vakolható szisztémánál.

Ha netán olyan helyzetbe csöppennénk, hogy egyik megoldás sem lenne kivitelezhető otthonunkon, létezik ma már az úgynevezett homlokzati zsaluzia, mely bármilyen nyílászáró elé felszerelhető, hiszen rögzítése a homlokzatra történik, így bár a kézi meghajtásról le kell mondanunk, és talán a robosztus megjelenés is sokaknak kellemetlen összképet kelthet, de valójában ez egy rendkívül hatásos, az esetek 99,99 százalékában alkalmazható módszer.

A zsaluzia lamella-típusairól

A modern zsaluziák alapvetően három lamella-típussal érhetők el. A belépő szintet az úgynevezett C lamellás kialakítás adja, mely a szabályozhatóság tekintetében abszolút az élen van, ellenben ma már léteznek mind az esztétika, mind a hatékonyság terén jobb alternatívák – pláne abban az esetben, ha fontos számunkra a hang- és hőszigetelés is egy kültéri árnyékolónál.

Az egyik ilyen magasabb kategóriás megoldás az S lamellás zsaluzia. Nevét ez a típus is az árnyékadó lécek S alakjáról kapta, melyek alakos peremezésű kivitelezésüknek köszönhetően sokkal merevebbek, ezáltal tartósabbak is, miközben a fényszabályozás terén szintén előnyösebbek, jobb beállítási lehetőségeket tesznek lehetővé. Ennél a megoldásnál minden lamella gumicsíkokkal lett ellátva, melyek halkabb működést és fokozottabb záródást tesznek lehetővé, ezáltal növelik az árnyékoló hang- és hőszigetelését is.

A harmadik és egyben utolsó zsaluzia-típus a Z lamellás, mely az imént említett S lamellás megoldás finomhangolt változataként még precízebb záródást, még jobb szabályozhatóságot és még magasabb esztétikai értéket kínál. A gumiperemezés ennél a kialakításnál is tetten érhető, amivel a hang- és hőszigetelésen túl a csendes működés, valamint a közel 100 százalékos fényzárás szintén garantált.

A zsaluzia mozgathatóságáról

Mint a kültéri árnyékolók többsége, úgy a zsaluziák mozgathatósága is kétféleképpen történhet. A legolcsóbb és legkézenfekvőbb alternatíva a hajtókaros kialakítás, amikor a nyílászáró tokszerkezetén keresztül egy kurbli kerül bevezetésre a lakásba, melynek forgatásával tudjuk mozgatni a lamellákat. Ez a megoldás azonban sokszor nem kivitelezhető – mert például túl keskeny a nyílászáró tokszerkezete –, ezáltal alternatív megoldásokra van szükség. Az egyik, ha a hajtókar is kültéri kialakítást kap, ami erkély esetén még működőképes lehet, de sokkal kényelmesebb és esztétikusabb, ha inkább a zsaluzia motorizálása mellett döntünk.

Ilyen esetben az árnyékolót egy elektromotorral kötik össze, amit utána egyetlen gombnyomásra tudunk működtetni, ezáltal zárni és nyitni a lamellákat. Sőt mi több, ilyen esetekben a folyamat automatizálható! Ehhez különféle érzékelőket kell hozzákötni az árnyékoló motorjához, melyek képesek felismerni a szélerősség vagy éppen más időjárási jelenség változását, és a beállítások függvényében teljesen automatikusan mozgásba hozni a zsaluzia lamelláit, ami egy kifejezetten modern és futurisztikus megoldás, a kényelemről, a biztonságról és a tonnányi kombinációs lehetőségről, avagy az okosotthonban betölthető szerepéről nem is beszélve.

Forrás:
https://arnyekolas.blog/zsaluzia-a-z/
https://www.somfy.hu/termekek/redonyok-es-zsaluziak/zsaluziak/osszes-termek
https://www.homeinfo.hu/video/2392-zsaluzia-a-kulso-arnyekolok-sztarja
https://www.zsaluziavilag.hu/bemutatkozik-a-zsaluzia

Kapcsolódó cikkek

Tegyük rendbe, hogy mit is jelent a fix ár!

Tegyük rendbe, hogy mit is jelent a fix ár!

Az árképzés minden cég életében kulcsfontosságú. És minden ügyfél számára elsőbbséget élvez.

Sötétítők könnyű felszerelése

Így szereld fel könnyen a sötétítőket

A sötétítők felszereléséhez néha jól jön egy kis segítség. Mi most ebben adunk tanácsot a cikkünkben.

A költözés előtt megfontolandó dolgok

A költözés előtt megfontolandó dolgok

A lakásköltöztetés során több dolgot is szem előtt kell tartania.