Ezért egyre népszerűbb manapság a zsaluzia

Amennyiben egy megbízható, esztétikus és tartós kültéri árnyékolót keresnénk, ami nemcsak nyáron, hanem télen is kiváló szolgálatot tesz otthonunk szigetelésében, akkor a nyílászáróra szerelhető megoldások között mindössze két alternatívát találunk.
A zsaluzia előnyei a redőnyhöz képest

Amennyiben egy megbízható, esztétikus és tartós kültéri árnyékolót keresnénk, ami nemcsak nyáron, hanem télen is kiváló szolgálatot tesz otthonunk szigetelésében, akkor a nyílászáróra szerelhető megoldások között mindössze két alternatívát találunk. Az egyik a redőny, mely a maga módján a legnépszerűbbnek tekinthető, hiszen mindenki ismeri, mindenki tudja, hogy mit várhat tőle, azonban egyre többen választják helyette már Magyarországon is a zsaluziát. Ez nem meglepő, hiszen egy lényegesen stílusosabb, jobb árnyékolási lehetőségekkel kecsegtető, mindemellett pedig ugyanolyan hatásfokkal bíró megoldásról van szó.

A zsaluzia legnagyobb előnye a redőnyhöz képest

Miután a zsaluziák gyakorlatilag a beltéri reluxák működési elvét ültették át kültéri használatra is alkalmas megoldássá, ezért ennek a hazánkban még hellyel-közzel újdonságnak nevezhető terméknek a legnagyobb előnyét az adja a redőnnyel szemben, hogy sokkal változatosabb árnyékolási lehetőségekkel kecsegtet. Ennek az oka a forgatható lamellákban keresendő, melyek páratlan alapossággal képesek szabályozni a beeső fény és napsugárzás mértékét úgy, hogy közben sem a betekintés elleni védelem nem szenved csorbát, sem a kifejezetten modern megjelenés.

Ezt leszámítva a zsaluzia tulajdonságai meglepően hasonlítanak a redőny által garantált lehetőségekhez, de mindenből többet kínál. Példának okáért a tokszerkezet terén a zsaluziából speciálisan homlokzatra szerelt megoldások is léteznek, miközben a lamellákból szintén elérhető többféle formavilág, melyek nemcsak a megjelenés, hanem a tulajdonságok tekintetében egyaránt hozzáadnak valami pluszt az árnyékolóhoz.

A zsaluzia tokszerkezeteiről

Alapvetően három eltérő tokszerkezetet különböztethetünk meg a zsaluziák kapcsán. A leginkább esztétikus, mindemellett pedig a lakás hőszigetelésére is előnyös hatást gyakorló alternatíva a vakolható tokos megoldás. A beszédes nevű kialakítás lényege, hogy az árnyékoló minden eleme, így a felső takarólemez, a szekrény, de még a lefutók is a homlokzat mögé kerülnek, vagyis semmi sem látható belőlük. A látványos megjelenés bár abszolút előny ezen a téren, ugyanakkor hátránya is van: szerelése kizárólag építkezéskor vagy utólagos hőszigeteléskor történhet.

Amennyiben egyik lehetőség sem adott, de mindenképpen zsaluziát szeretnénk otthonunkra, a külső tokos megoldás lehet ideális alternatíva. Mint a neve is mutatja, ezt a típust a nyílászáró tokszerkezetéhez erősítik hozzá, vagyis nem kerül a homlokzat mögé, így szabadon látható marad az egyébként színezéssel teljesen ízlésesre szabható tokszerkezet minden eleme. Ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye, hogy ha ideális a nyílászáró és a falszerkezet kapcsolódó kialakítása, akkor az esetek többségében garantáltan felszerelhető, hovatovább az ár tekintetében is olcsóbb valamivel a vakolható szisztémánál.

Ha netán olyan helyzetbe csöppennénk, hogy egyik megoldás sem lenne kivitelezhető otthonunkon, létezik ma már az úgynevezett homlokzati zsaluzia, mely bármilyen nyílászáró elé felszerelhető, hiszen rögzítése a homlokzatra történik, így bár a kézi meghajtásról le kell mondanunk, és talán a robosztus megjelenés is sokaknak kellemetlen összképet kelthet, de valójában ez egy rendkívül hatásos, az esetek 99,99 százalékában alkalmazható módszer.

A zsaluzia lamella-típusairól

A modern zsaluziák alapvetően három lamella-típussal érhetők el. A belépő szintet az úgynevezett C lamellás kialakítás adja, mely a szabályozhatóság tekintetében abszolút az élen van, ellenben ma már léteznek mind az esztétika, mind a hatékonyság terén jobb alternatívák – pláne abban az esetben, ha fontos számunkra a hang- és hőszigetelés is egy kültéri árnyékolónál.

Az egyik ilyen magasabb kategóriás megoldás az S lamellás zsaluzia. Nevét ez a típus is az árnyékadó lécek S alakjáról kapta, melyek alakos peremezésű kivitelezésüknek köszönhetően sokkal merevebbek, ezáltal tartósabbak is, miközben a fényszabályozás terén szintén előnyösebbek, jobb beállítási lehetőségeket tesznek lehetővé. Ennél a megoldásnál minden lamella gumicsíkokkal lett ellátva, melyek halkabb működést és fokozottabb záródást tesznek lehetővé, ezáltal növelik az árnyékoló hang- és hőszigetelését is.

A harmadik és egyben utolsó zsaluzia-típus a Z lamellás, mely az imént említett S lamellás megoldás finomhangolt változataként még precízebb záródást, még jobb szabályozhatóságot és még magasabb esztétikai értéket kínál. A gumiperemezés ennél a kialakításnál is tetten érhető, amivel a hang- és hőszigetelésen túl a csendes működés, valamint a közel 100 százalékos fényzárás szintén garantált.

A zsaluzia mozgathatóságáról

Mint a kültéri árnyékolók többsége, úgy a zsaluziák mozgathatósága is kétféleképpen történhet. A legolcsóbb és legkézenfekvőbb alternatíva a hajtókaros kialakítás, amikor a nyílászáró tokszerkezetén keresztül egy kurbli kerül bevezetésre a lakásba, melynek forgatásával tudjuk mozgatni a lamellákat. Ez a megoldás azonban sokszor nem kivitelezhető – mert például túl keskeny a nyílászáró tokszerkezete –, ezáltal alternatív megoldásokra van szükség. Az egyik, ha a hajtókar is kültéri kialakítást kap, ami erkély esetén még működőképes lehet, de sokkal kényelmesebb és esztétikusabb, ha inkább a zsaluzia motorizálása mellett döntünk.

Ilyen esetben az árnyékolót egy elektromotorral kötik össze, amit utána egyetlen gombnyomásra tudunk működtetni, ezáltal zárni és nyitni a lamellákat. Sőt mi több, ilyen esetekben a folyamat automatizálható! Ehhez különféle érzékelőket kell hozzákötni az árnyékoló motorjához, melyek képesek felismerni a szélerősség vagy éppen más időjárási jelenség változását, és a beállítások függvényében teljesen automatikusan mozgásba hozni a zsaluzia lamelláit, ami egy kifejezetten modern és futurisztikus megoldás, a kényelemről, a biztonságról és a tonnányi kombinációs lehetőségről, avagy az okosotthonban betölthető szerepéről nem is beszélve.

Forrás:
https://arnyekolas.blog/zsaluzia-a-z/
https://www.somfy.hu/termekek/redonyok-es-zsaluziak/zsaluziak/osszes-termek
https://www.homeinfo.hu/video/2392-zsaluzia-a-kulso-arnyekolok-sztarja
https://www.zsaluziavilag.hu/bemutatkozik-a-zsaluzia

Kapcsolódó cikkek

Sötétítők könnyű felszerelése

Így szereld fel könnyen a sötétítőket

A sötétítők felszereléséhez néha jól jön egy kis segítség. Mi most ebben adunk tanácsot a cikkünkben.

A tetőjárda is járórács

A tetőjárda is járórács

Tetőjárda. Nem egy gyakori elem, nem? És tényleg ritkán találkozunk vele hétköznapi felhasználásban.

Hol és milyen ingatlant érdemes vásárolni?

Hol és milyen ingatlant érdemes vásárolni?

Az alábbi cikkben azzal foglalkozunk részletesebben, hogy hol és milyen ingatlant érdemes vásárolni és milyen szempontok szerint érdemes vásárlásra készülni.