Tetőablak - egy egyszerűen speciális megoldás

A házakban, lakásokban, energetikai, egészségügyi és kényelmi szempontból is fontos lehet a megfelelő mennyiségű és minőségű nyílászáró megléte.
Tetőablak - egy egyszerűen speciális megoldás

Ez mindenki számára alapvető igény, bizonyos helyiségek, például a tetőterek azonban speciálisabb megoldásokat kívánnak.

Éltető levegő és fény

A lakóterek komfortjához számos különböző dolog hozzátartozik, ám kevés annyira összetett hatásokkal bíró elemről beszélhetünk, mint amilyenek a nyílászárók. Ezek a precízen megtervezett üvegfelületek, ablakok, vagy épp ajtók ugyanis műszaki és kényelmi szempontból egyaránt fontos részét képezik a háztartásoknak. Megfelelő szigetelőképességüknek, a jó minőségű üvegnek és a megfelelő árnyokolási megoldásoknak köszönhetően télen-nyáron képesek javítani a házak energetikáját.

Emellett pedig lényegében átjárókat képeznek a külvilág felé, melyen keresztül a természetes napfény és a friss levegő is bejuthat a szobákba. Ezek pedig a kényelmi szempontok mellett egészségügyi tekintetben sem elhanyagolható tényezők. A lakóterek levegőjének cseréje, frissítése, illetve a napsugarak jótékony hatása ugyanis nélkülözhetetlen. Az ablakok kérdése általában nem okoz különösebb problémát, ám bizonyos helyiségekben, például tetőterekben speciális megoldások szükségesek. A Roto tetőablak kínálata erre kínál megoldásokat.

Speciális területek

A tető- és padlásterek sok lakóház sajátjai, ám nem minden esetben valósul meg kihasználtságuk. Sokszor már építéskor kialakítják ezeket a tereket, ám nem mindig számolnak vele lakóhelyiségként. Idővel aztán előfordulhat, hogy szükségből vagy egyszerű igényből fakadóan mégis szükség van a plusz térre, ekkor pedig már képbe kerül a tetőablak is, mint nélkülözhetetlen kiegészítő. És hogy miért is számít speciális területnek a tetőtér? Elsősorban a kialakítása és a szokatlan szögei miatt.

Egy átlagos nyílászáró ugyanis jellemzően abszolút síkban, függőlegesen kerül beszerelésre, a falakhoz illeszkedve. Egy tetőablak esetén ugyanakkor kénytelenek vagyunk követni a tető dőlésszögét, mely a beszerelés, illetve a nyithatóság szempontjából is különlegesebb terepet teremt. A tetőablak kínálatban szerencsére jellemzően már beépítésre kész, tokkal és minden szükséges alkatrésszel ellátott termékekkel találkozunk, így a tetőtéri szellőzés megoldása is probléma nélkül történhet.

Megoldások a komfortért

A tetőablak beépítése lényegében nem lehetőség, hanem szükség, hiszen a tetőterek szellőzésének és fénnyel való ellátottságának megoldása a lakótérré alakítás alapfeltétele. A kínálatban természetesen több opciót találhatunk, mely által lényegében személyre szabhatók a nyílászárók. Az egyik fontos szempont a nyitás iránya, illetve annak mechanizmusa, mely elsősorban kényelmi kérdés, de adott esetben a tető dőlésszöge is meghatározhatja azt. Emellett pedig különféle tetőablak kiegészítők is beszerezhetők.

Az egyik leggyakrabban vásárolt és leghasznosabb kiegészítőnek mindenképpen a fényzáró rolók számítanak, melyek segítségével könnyedén szabályozható a tetőablakon keresztül a szobákba áramló fény mennyisége. Ez nyáron komoly előnyt jelenthet a meleg elleni védekezésben, de a fényszabályozás más szempontból is fontos lehet. A rolók és ablakkeretek több színben érhetők el, ezzel is lehetővé téve, hogy azok kinézete teljes mértékben illeszkedjen a ház vagy épp a tető megjelenéséhez.

Kapcsolódó cikkek

Tágas olaszországi rezidencia felújítása - Indusztriális loft stílusú lakás - Lakásfelújítás

Tágas olaszországi rezidencia felújítása

Ha szívesen kombinálsz fehér-fekete-barna színeket, ez a cikk neked íródott.

Lakásfelújítás játékos modernizmussal és egy csepp történelemmel

Lakásfelújítás játékos modernizmussal és egy csepp történelemmel

Egy építész páros lakásfelújításáról olvashatsz a cikkben.

Ház vagonokból

Ház vagonokból

Marl-ban található, Kölntől 1 órára van.